BLOG

Mjerenje Vaše tjelesne mase i sastava tijela

Mjerenje Vaše tjelesne mase i sastava tijela

Svatko se brine o svojoj tjelesnoj težini, a osnova za određivanje idealne tjelesne mase je indeks tjelesne mase tj. ITM ali samo ta mjera bez određivanja sastava tjela tj. bez određivanja postotka masnog tkiva u organizmu može biti zavaravajuća.

vaga

Što je postotak masnog tkiva?

Postotak masnog tkiva odnosi se na udjel mase koju zauzima masno tkivo u odnosu prema ukupnoj tjelesnoj masi, a izražava se u postocima. Poželjne vrijednosti postotka masnog tkiva razlikuju se za muškarce i žene jer je njegova raspoređenost različita, a također su različite za sportaše. Masno tkivo može biti periferno ili visceralno.

Periferno masno tkivo se odnosi na potkožno masno tkivo koje se nakuplja ovisno o spolu i građi najčešće na bedrima, trbuhu ali i ostalim djelovima tijela ako je osoba ima previsok postotak masti.

Visceralno masno tkivo je mast koja okružuje unutarnje organe. Njegov višak danas se smatra u bliskoj vezi s povećanom razinom masnoća u krvotoku što je stanje koje može voditi ozbiljnim poremećajima i bolestima poput ateroskleroze, hipertenzije i dijabetesa.Za prevenciju ili poboljšanje stanja kod takvih bolesti, važno je pokušati smanjiti ukupno, ali time i visceralno masno tkivo na prihvatljivu mjeru.

Osobe s visokom razinom visceralnog masnog tkiva obično imaju izraženije nakupljane masti na području trupa naročito trbuha (jabukoliki tip građe) dok osobe kojima se mast nakuplja na bedrima imaju višak periferne masti koja ne predstavlja toliko izraženi rizik od kardiovaskularnih bolesti (kruškoliki tip građe).

Što je to mišićno tkivo?

Mišićno tkivo se može podijeliti u tri vrste: skeletni, glatki i srčani – mišići u stijenkama unutarnjih organa i krvnim žilama(glatki), srčani mišić tj. miokard te mišići koji su vezani uz kosti i služe za kretanje tijela (skeletni tj. poprečnoprugasti). Skeletni mišići su mišićno tkivo i vezani su na kosti i koriste se za kretanje dijelova tijela, a mogu se prilagoditi tj. promijeniti pod utjecajem tjelesne aktivnosti porastom tonusa i/ili mišićne mase.

Udio vode u tijelu

Voda u organizmu olakšava metabolizam i pomaže boljem uklanjanju štetnih tvari iz organizma putem bubrega ili probavnog sustava. Tjelesna mast sadrži relativno malo vode svega 10%. Stoga, osobe s visokim postotkom tjelesne masnoće imaju postotak tjelesne vode ispod preporučenih vrijednosti. Kod sportova izdržljivosti, međutim, preporučene vrijednosti mogu biti premašene zbog toga što takvi sportaši imaju nizak udio masti i visoki udio bezmasnog tkiva.

Koštana masa

Poput ostatka tijela, naše kosti su podložne prirodnim procesima razvoja, degeneracije i starenja. Koštana masa ubrzano se uvećava u djetinjstvu i doseže svoj maksimum između 30-te i 40-te godine starosti. Koštana masa polako se smanjuje kako starimo. Ta koštana degeneracija može se u određenoj mjeri smanjiti zdravom prehranom (osobito su važni kalcij i vitamin D) i redovitom tjelovježbom. S odgovarajućim vježbama za jačanje muskulature, izgrađenom mišićnom masom, također možete ojačati i svoju koštanu strukturu tj. bolje rečeno usporiti njezino smanjivanje.

Što je bazalni metabolizam BMR?

Osnovna tjelesna potrošnja energije ili bazalni metabolizam (eng. basal metabolic rate, BMR) je količina energije koju zahtjeva naše tijelo, u stanju potpunog mirovanja, za održavanje svojih osnovnih funkcija (npr. kada čovjek 24h mirno leži u krevetu). Prikazuje se u jedinici kcal/dan. Vaše tijelo ovu količinu energije zahtjeva u svakom slučaju, i ona mu se mora pružiti opskrbom putem prehrane, hranom i pićem. Ukoliko Vaše tijelo dugoročno dobiva mali unos energije, to može imati štetne posljedice po Vaše zdravlje.

Što je aktivni metabolizam AMR?

Aktivni metabolizam (eng. active metabolic rate AMR) je količina energije koju tijelo svakodnevno upotrebljava u stanju aktivnosti. Potrošnja energije čovjeka raste s povećanom tjelesnom aktivnošću. Za održavanje trenutačne težine, količina potrošene energije mora se obnavljati hranom i pićem. Ako se duže vrijeme u organizam dobavlja manje energije nego što se troši, Vaše tijelo će razliku nadoknađivati velikim dijelom iz pohranjene masti i Vaša težina će se smanjiti. Suprotno tome, ako tijelo kroz duže vrijeme dobiva više energije nego što iznosi ukupni aktivni metabolizam (AMR), ono neće moći trošiti suvišnu energiju, pa se taj suvišak pohranjuje u tijelu kao masno tkivo, i Vaša težina se povećava.

Dobrobiti redovitog tjelesnog vježbanja

Dobrobiti redovitog tjelesnog vježbanja

Višestruke su koristi od kretanja: tjelesna aktivnost uzrokuje gotovo trenutno ubrzavanje rada srca i ritma disanja. Rad mišića povećava potrebu za kisikom: cirkulacija se ubrzava, u krvotoku se povećava broj crvenih krvnih zrnaca koja tijelom prenose kisik. Steže se slezena, spremište crvenih krvnih stanica. Kako je mišićima potrebno više energije, tijelo brže sagorijeva šećer i masne kiseline, a to je dragocjen korak prema vitkosti.

Kinesis, osobni trening

Postupno mršavljenje:

Redovito bavljenje tjelesnom aktivnošću smanjuje u gušterači proizvodnju inzulina. A povećana količina inzulina prvi je mehanizam u procesu debljanja. Osim toga, jedan je od važnih čimbenika koji izazivaju osjećaj gladi, što nas tjera da grickamo između obroka. Dakle, redovita tjelesna aktivnost odlično je sredstvo protiv gladi jer izravno utječe na proizvodnju inzulina.

 

Smanjivanje kolesterola:

Kretanje ima pozitivan učinak i na masnoće u krvi, jer smanjuje razinu štetnog kolesterola. I to nije sve! Sport i vježbanje otapaju masnoće jer mišići znaju trošiti masne kiseline koje sadrži masno tkivo, a koje se prilikom tjelesne aktivnosti oslobađaju. Osim toga, najviše i najbrže masnoće se otapaju na dijelovima tijela na kojima se vježbanjem stimuliraju mišići: trbušni mišići pomažu smanjivanju trbuha, rad mišića stražnjice oblikovanju stražnjice i gornjeg dijela bedara.

 

Dugotrajno zadovoljstvo:

Euforija raspoloženja, koju izaziva sport, povezana je s proizvodnjom posebnih hormona u mozgu, koji se nazivaju endorfini. I manji reumatski bolovi, koji se povremeno javljaju, pod utjecajem endorfina nestaju, poboljšava se raspoloženje, bolje se osjećamo.

Suprotno se događa kad se naglo prestanemo baviti sportom – umjesto vitalnosti i dobrog raspoloženja, osjećamo opću slabost.