NKT® TERAPIJA

NKT® TERAPIJA

NeuroKinetic terapy® ili NKT® je oblik manualne terapije koja kombinira teoriju motorne kontrole i manualni mišićni test u svrhu pronalaženja uzroka boli – disfunkcionalnog obrasca kretanja pohranjenog u mozgu.

NKT® se temelji na načelu da mozak kontrolira kretanje i da se disfunkcionalni obrasci kretanja mogu razviti kada mozak postane zbunjen ili “pogrešno mapira” obrasce kretanja. To se događa nakon ozljeda, bolnih stanja, bolesti, nepravilnog korištenja tijela i slično. Prepoznavanjem ovih disfunkcionalnih obrazaca i njihovim ispravljanjem, NKT može pomoći u smanjenju boli, poboljšanju opsega pokreta i ponovnom uspostavljanju optimalne funkcije.

Terapija uključuje kombinaciju manualnog mišićnog testiranja i korektivnih vježbi. Tijekom NKT tretmana, terapeut će izvesti niz testova mišića kako bi identificirao sva područja slabosti ili disfunkcije. Na temelju te procjene, terapeut će razviti individualizirani plan liječenja koji može uključivati vježbe za ponovno uvježbavanje živčanih veza i ispravljanje disfunkcionalnih obrazaca kretanja.

NKT se često koristi za liječenje širokog spektra stanja, uključujući bol u leđima, vratu, ramenu, kuku i koljenu. Također može biti učinkovit u liječenju sportskih ozljeda, posturalne neravnoteže i kroničnih bolnih stanja.

Primarni cilj NKT-a je vratiti optimalne obrasce kretanja, što može pomoći u smanjenju boli i poboljšanju ukupne funkcije. Terapija se obično provodi u kliničkom okruženju, ali pacijentima se daju vježbe koje mogu raditi kod kuće kako bi se ojačali novi obrasci kretanja.

Neki od najčešćih problema i sindroma kod kojih NKT može pomoći: 

✰ Mišićno-koštani bol, kao što je bol u leđima, bol u vratu, bol u ramenu, bol u kuku i bol u koljenu

✰ Sportske ozljede, kao što su uganuća, istegnuća i mišićna neravnoteža

✰ Posturalne neravnoteže, kao što je položaj glave naprijed ili zaobljena ramena

✰ Stanja kronične boli, kao što je fibromijalgija i složeni regionalni bolni sindrom

✰ Ponavljajuće ozljede naprezanja, kao što je sindrom karpalnog tunela ili teniski lakat

✰ Problemi s ravnotežom i koordinacijom

✰ Poremećaji kretanja

✰ Rehabilitacija prije i poslije operacije

Važno je napomenuti da je NKT specijalizirana tehnika koja zahtijeva specijaliziranu obuku i certifikaciju.

Terapiju radi Ana Žigman, Level 3 NKT®terapeut.