VIBRACIJSKI TRENING

VIBRACIJSKI TRENING

VIBRACIJSKI TRENING NA PhysioPlate Goldu

Medicinska istraživanja koja su brojna i od 80-ih do danas ih ima u svim krajevima svijeta ukazuju na blagotvoran učinak kontroliranog vibracijskog traninga na kvalitetnim spravama. Ova se vrsta vježbanja provodi znatno kraće, za slične ili bolje efekte od klasičnih načina vježbanja.

10 minuta dnevno je dovoljno za adaptacijske efekte poput:

– Poboljšanja mišićne performanse i izdržljivosti znatno brže u odnosu na druge vrste treninga
– Poboljšana fleksibilnost
– Znatno poboljšanje strukture (kalcifikacije) kostiju već nakon kračeg vremena
– Stimulacija izlučivanja hormona rasta (HGH) i testosterona, dok se u isto vrijeme smanjuje produkcija kortizola

FIZIOLOŠKI ASPEKTI VIBRACIJA

PhysioPlate vibracije su mehanički podražaji koji kroz poticanje kostiju, mišića, zglobova i specijalne živčane strukture aktiviraju centralni živčani sustav za kontrolu mišićnog pokreta.

PhysioPlate, osim što je koristan za sportske i rehabilitacijske programe, također je koristan za fitness i kozmetičku primjenu. Neuromehanička vibracija je učinkovita za tkivo i strukturu ljudskog tijela.

Physio Plate utječe na:

1) neuromuskularni sustav;
2) cirkulaciju;
3) hrskavicu;
4) koštano tkivo;
5) hormonski sustav;
6) neurotransmitere.

30 GODINA ISTRAŽIVANJA

Prve studije koje proučavaju efekt vibracija na performansu sportaša počeo je još 1980. godine Nazarov u svrhu Olimpijskih igara u Moskvi. Od tada razna istraživanja provedena od strane znanstvenika i raznih sveučilišta dokazuju izvanredan potencijal vibracija u području medicine, rehabilitacije, fitnessa te u poboljšanju cijelokupne dobrobiti za ljudsko tijelo. Danas vibracije koristimo u mnogim područjima. Astronauti ih koriste kako bi smanjili mišićni hipotrofiju i dekalcifikaciju kostiju uzrokovanu odsustvom gravitacije tijekom njihovog boravka u svemiru.

SPORT I FITNESS

Vibracije su vrlo korisne u povećanju mišićne mase te povećanja mišićne snage i jakosti. Istraživanja provedena na sportašima i direktna iskustva pokazala su da je vibracijski trening učinkovitiji i manje stresan za cijelo tijelo od tradicionalnog treninga upotrebom utega.

Efekt treninga utječe na aktivaciju motoričkih jedinica i ograničavanje sustava koji prirodno koči slobodne pokrete. Vibracijski trening također utječe na hormone u organizmu povećanjem koncentracije testosterona i hormona rasta. Poboljšana cirkulacija kao posljedica vibracijskog treninga pozitivno utječe na mišićni metabolizam te time ubrzano otklanja nakupine mliječne kiseline u mišićima.

FLEKSIBILNOST I POKRETLJIVOST

Vibracije povećavaju mišićnu elastičnost te time uzrokuju bolju fleksibilnost i pokretljivost zglobova. Osim navedenih neuromuskularnih efekata, vibracije su prava “masaža” za tetive i vezivno tkivo.

CIRKULACIJA

Vibracije nam pomažu kako bi u kratkom vremenu postigli što bolje opće stanje organizma. Upotrebom Physio Plate-a samo nekoliko minuta dnevno periferna cirkulacija povećava se sa 100 na 150% poboljšavajući rad vena i olakšavajući limfnu drenažu te dotok kisika zahvaljujući povećanom respiratornom sistemu. Bolja cirkulacija te veći primitak kisika i hranjivih tvari u organizam posebno je učinkovit za ljude sa poremećajem u cirkulaciji.

POTROŠNJA ENERGIJE

Vibracijski trening možemo smatrati aktivnošću gdje su mišići podvrgnuti brzim i uzastopnim, kratkim ali intenzivnim ekscentričnim i koncentričnim trzajima. Nadalje, ako uzmemo u obzir aktivno sudjelovanje mišića podvrgnutih ovoj vrsti stimulacije, vibracijskim treningom možemo potrošiti jednaku količinu energije kao kada hodamo (trening baziran na frekvenciji 26Hz i 6mm amplitudi).
Naravno, potrošnja se može i povećati povećanjem frekvencije i amplitude.

KOORDINACIJA I PROPRIOCEPCIJA

Stimulacija centralnog i perifernog živčanog sustava koja se postiže kontrolom pokreta čini vibracijski trening posebno učinkovitim u proprioceptivnom treningu, koji se smatra veoma bitnim u sportovima koji zahtijevaju veliku razinu koordinacije.

PROPRIOCEPCIJA I REHABILITACIJA

Iz već navedenih razloga vibracije pozitivno utječu na postoperativnu rehabilitaciju (kada je prisutna veća osjetljivost zglobova) i na oporavak pacijenata koji pate od hemiplegije ili neuromotoričkih poremećaja.
Proprioceptori su živčani završeci koji informaciju šalju živčanom sustavu gdje podražaje primaju posebni receptori smješteni u mišićima, tetivama ili zglobovima. Njihova glavna zadaća je pružanje retroaktivne informacije o pokretima tijela, drugim riječima, oni moraju nagovijestiti pokrete koje će tijelo učiniti. PhysioPlate stvara vibracije koje percipira mišićno-koštani aparat koji ubrzano adaptira refleks aktiviran od strane mišića. Impulsi upućeni neuromišićnom sistemu slični su onima upućenim od strane proprioceptora. Razlika je jedino u intenzitetu i frekvenciji podražaja.